Info en lesmateriaal

Wat voor actie is het?

Klimaatverbond Groene Voetstappen Week is een landelijke bewustwordingsactie waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Gedurende één schoolweek komen de kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school en verdienen daarmee Groene Voetstappen-stickers. Tijdens de actieweek - dit jaar van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober - besteden de leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid. De leerkrachten kunnen deze lessen voorbereiden met behulp van het aangeboden lesmateriaal op onze website. Bovendien kunnen er Gouden Voetstappen verdiend worden door iets extra's te doen voor het milieu.

Iedere deelnemende school die deelneemt aan de Groene Voetstappen Week maakt ook kans op deelname aan de landelijke Kinderklimaattop. De groene tips worden tijdens deze top gepresenteerd aan het ministerie. De laatste editie hebben we zelfs een heus Kinderklimaatakkoord overhandigd aan Ed Nijpels en leden van de Tweede Kamer. 

Europa

De Groene Voetstappen Week is onderdeel van een Europese campagne. In september worden groene voetstappen gezet door kinderen uit heel Europa. Het aantal groene voetstappen die wij in Nederland samen maken worden doorgegeven aan Europa. Tijdens de grote internationale "Climate Conference" in Glasgow wordt het totaal aantal groene voetstappen alle kinderen in Europa met elkaar hebben gezet, bekend gemaakt.

Meedoen

De Groene Voetstappen Week vindt dit jaar plaats van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober 2021. 

Dit jaar kan er alleen online worden deelgenomen aan de Groene Voetstappen Week. Meld je aan via dit formulier en ontvang na de zomervakantie van ons de inloggegevens voor het Digitale Scorebord. Dit scorebord is eenvoudig te voorzien van het aantal klassen dat deelneemt, als ook alle leerlingen die meedoen aan de actieweek. Je kunt het scorebord projecteren op het digibord om zo klassikaal de score bij te houden. 

De kosten voor deelname is € 0,25 per leerling (excl. btw). Behalve het Digitale Scorebord kan het beschikbare lesmateriaal op onze website gratis worden gedownload.

Houd ons in de gaten via Twitter, Facebook en geef je op voor de nieuwsbrief. Laat ons per e-mail weten hoe de actie is geweest.

Werving

Werving

Gemeenten, Natuur- en Milieucentra en Omgevings- of Milieudiensten roepen basisscholen op mee te doen aan Groene Voetstappen. Het actiemateriaal wordt besteld door de genoemde organisaties en de scholen gaan er mee aan de slag.

Voor de werving van de scholen kan gebruik worden gemaakt van de voorbeeldbrief, te vinden onder Downloads.

De bestelde stickerboekjes ontvangt u begin september op het opgegeven bezorgadres.

Uitvoering

Uitvoering

Tijdens de actie komen de kinderen allemaal lopend, fietsend, skatend, steppend of met de bus of tram naar school. Hiermee verdienen ze twee Groene Voetstapstickers per dag. De werkbladen en activiteiten kunnen facultatief worden uitgevoerd. Extra Gouden Voetstappen kunnen verdiend worden door iets extra's te doen voor het milieu. Kijk voor de activiteiten onder Gouden Voetstappen.

Hebben de kinderen groene tips voor politici? Iedere school mag vier leerlingen afvaardigen naar de landelijke Kinderklimaattop. Meer info onder Kinderklimaattop.

Aanbieding aan wethouder

Aanbieding aan wethouder

Aan het einde van de Klimaatverbond Groene Voetstappen Week wordt het aantal bij elkaar opgeteld en kan er een persevenement worden georganiseerd. Misschien kan de wethouder de Groene Voetstappen in ontvangst nemen? Of presenteren de kinderen hun ideeën aan het schoolbestuur.

Zie het Stappenplan onder Downloads voor het organiseren van een persevenement rond het aanbieden van de Groene Voetstappen Week. Of neem contact op met Klimaatverbond Nederland voor ondersteuning van een lokale Kinderklimaattop.

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Gemeentes en NME’s bestellen hier actiemateriaal voor scholen.

Bestellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Groene Voetstappen.

Nieuwsbrief

Groene Voetstappen is een project van Klimaatverbond Nederland in samenwerking met:

Contact - Colofon en Disclaimer

© Klimaatverbond Nederland 2021