Info en lesmateriaal

Wat voor actie is het?

Klimaatverbond Groene Voetstappen Week is een landelijke bewustwordingsactie waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Gedurende één schoolweek komen de kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school en verdienen daarmee Groene Voetstappen-stickers. Tijdens de actieweek besteden de leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal. Bovendien kunnen er Gouden Voetstappen verdiend worden door iets extra's te doen voor het milieu.

Iedere deelnemende school die deelneemt aan de Klimaatverbond Groene Voetstappen Week maakt ook kans op deelname aan de landelijke Kinderklimaattop. De groene tips worden tijdens deze top gepresenteerd aan het ministerie. Het aantal Groene Voetstappen van alle scholen in Europa wordt hier ook bekendgemaakt.

Houd ons in de gaten via Twitter, Facebook en geef je op voor de nieuwsbrief. Laat ons per e-mail weten hoe de actie is geweest.

Data en kosten

De Klimaatverbond Groene Voetstappen Week vindt dit jaar plaats van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober 2021. Willen jullie het in een andere week doen? Geen probleem, laat het ons dan even weten, zodat wij er online aandacht aan kunnen besteden.

De datum en locatie van de landelijke Kinderklimaattop zal nog bekend worden gemaakt.

De kosten bedragen dit jaar € 0,50 cent per leerling. (excl. btw)
Voor dit bedrag krijgt de school:

  • een inlogcode voor het digitale scorebord;
  • per leerling een stickerboekje waar alle verdiende stickers ingeplakt kunnen worden; 
  • en twee stickervellen met Groene en Gouden Voetstappen;  
  • de lesbladen zijn kostenloos te downloaden onder Lesmateriaal

Afhankelijk van het aantal stickerboekjes wordt gemiddeld € 12,50 verzendkosten in rekening gebracht. 

Meld je hier aan

Liever online

Wil je liever de eerste groene stap zetten en geen boekjes en stickers ontvangen en toch meedoen aan de Klimaatverbond Groene Voetstappen Week? We stimuleren dat graag. Doe dan online mee met behulp van digitale leermiddelen: digitaal scorebord en online lesbladen. Hiervoor zijn de kosten € 0,25 cent per leerling. Op het aanmeldformulier kun je aangeven of je offline of digitaal wenst deel te nemen. 

Meld je hier aan

De vermelde kosten zijn excl. btw.

Werving

Werving

Gemeenten, Natuur- en Milieucentra en Omgevings- of Milieudiensten roepen basisscholen op mee te doen aan Groene Voetstappen. Het actiemateriaal wordt besteld door de genoemde organisaties en de scholen gaan er mee aan de slag.

Voor de werving van de scholen kan gebruik worden gemaakt van de voorbeeldbrief, te vinden onder Downloads.

De bestelde stickerboekjes ontvangt u begin september op het opgegeven bezorgadres.

Uitvoering

Uitvoering

Tijdens de actie komen de kinderen allemaal lopend, fietsend, skatend, steppend of met de bus of tram naar school. Hiermee verdienen ze twee Groene Voetstapstickers per dag. De werkbladen en activiteiten kunnen facultatief worden uitgevoerd. Extra Gouden Voetstappen kunnen verdiend worden door iets extra's te doen voor het milieu. Kijk voor de activiteiten onder Gouden Voetstappen.

Hebben de kinderen groene tips voor politici? Iedere school mag vier leerlingen afvaardigen naar de landelijke Kinderklimaattop. Meer info onder Kinderklimaattop.

Aanbieding aan wethouder

Aanbieding aan wethouder

Aan het einde van de Klimaatverbond Groene Voetstappen Week wordt het aantal bij elkaar opgeteld en kan er een persevenement worden georganiseerd. Misschien kan de wethouder de Groene Voetstappen in ontvangst nemen? Of presenteren de kinderen hun ideeën aan het schoolbestuur.

Zie het Stappenplan onder Downloads voor het organiseren van een persevenement rond het aanbieden van de Klimaatverbond Groene Voetstappen Week. Of neem contact op met Klimaatverbond Nederland voor ondersteuning van een lokale Kinderklimaattop.

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Gemeentes en NME’s bestellen hier actiemateriaal voor scholen.

Bestellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Groene Voetstappen.

Nieuwsbrief

Groene Voetstappen is een project van Klimaatverbond Nederland.

Contact - Colofon en Disclaimer

© Klimaatverbond Nederland 2021