Info en lesmateriaal

Wat voor actie is het?

De Groene Voetstappen Week is een landelijke bewustwordingsactie waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Gedurende één schoolweek naar keuze, maandag 16 t/m vrijdag 20 september en/ óf maandag 11 t/m vrijdag 15 november komen de kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school en verdienen daarmee Groene Voetstappen punten. Tijdens de actieweek besteden de leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid. De leerkrachten kunnen deze lessen voorbereiden met behulp van het aangeboden lesmateriaal op onze website. Bovendien kunnen er Gouden Voetstappen verdiend worden door iets extra's te doen voor het milieu.

Europa

De Groene Voetstappen Week is onderdeel van een Europese campagne. In september worden groene voetstappen gezet door kinderen uit heel Europa. Het aantal groene voetstappen die wij in Nederland samen maken worden doorgegeven aan Europa. Tijdens de grote internationale "Climate Conference" wordt het totaal aantal groene voetstappen dat alle kinderen in Europa met elkaar hebben gezet, bekend gemaakt.

Meedoen

Dit jaar zijn er twee actieweken voor de Groene Voetstappen Week, namelijk maandag 16 t/m vrijdag 20 september en maandag 11 t/m vrijdag 15 november 2024. Kies de actieweek die voor jou het beste uitkomt of doe beide weken mee.

Er kan alleen online worden deelgenomen aan de Groene Voetstappen Week. Meld je aan via dit formulier en ontvang na aanmelden de inloggegevens voor het Digitale Scorebord. Dit scorebord is eenvoudig te voorzien van het aantal klassen dat deelneemt, als ook alle leerlingen die meedoen aan de actieweek. Je kunt het scorebord projecteren op het digibord om zo klassikaal de score bij te houden. 

Naast het Digitale Scorebord kan het beschikbare lesmateriaal kosteloos van deze website worden gedownload.

Houd ons in de gaten via Facebook. Laat ons per e-mail weten hoe de actie is geweest.

Werving

Werving

Gemeenten, Natuur- en Milieucentra en Omgevings- of Milieudiensten roepen basisscholen op mee te doen aan Groene Voetstappen.

Voor de werving van de scholen kan gebruik worden gemaakt van de voorbeeldbrief, te vinden onder Downloads.

Uitvoering

Uitvoering

Tijdens de actie komen de kinderen allemaal lopend, fietsend, skatend, steppend of met de bus of tram naar school. Hiermee verdienen ze twee Groene Voetstappunten per dag. De werk- en lesbladen kunnen facultatief worden uitgevoerd. Extra Gouden Voetstappen kunnen verdiend worden door iets extra's te doen voor het milieu. Kijk voor de activiteiten onder Gouden Voetstappen.

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Scholen, gemeentes en NME’s kunnen zich hier aanmelden.

Aanmelden

Groene Voetstappen is een project van Vereniging GDO in samenwerking met Klimaatverbond Nederland en Climate Alliance.

Contact Colofon en Disclaimer

©Vereniging GDO 2022