Lesmateriaal: Wat is klimaatmitigatie?
Klimaatmitigatie betekent het voorkomen van nog meer klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen.
Duurzame energie
Het klimaat verandert razendsnel, dat is een feit. Toch kunnen we iets doen om te voorkomen dat de aarde nog verder opwarmt. Bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot te verminderen. CO2 is namelijk zo'n broeikasgas. Dit verminderen doen we door energiebronnen te veranderen. Denk aan elektrisch te gaan rijden in plaats van fossiele brandstoffen te gebruiken. Of windmolens en zonnepanelen te plaatsen om duurzame energie op te wekken. Het veranderen naar duurzame energiebronnen noemen wij de energietransitie.
Anders leven
Ook het herstellen van bossen en het voorkomen van verdere uitputting van grondstoffen is van belang. Misschien zijn sommige kinderen wel vegetariër; minder vlees eten draagt namelijk ook bij aan het verminderen van broeikasgassen. Het betekent in elk geval dat we anders moeten gaan leven. Maar kan iedereen dat?
Gedrag veranderen
Wie vervuilen er eigenlijk het meest? En wie moeten er dan in actie komen? Dit is een belangrijke link met klimaatrechtvaardigheid. Daar gaat mitigatie over: het voorkomen van verdere verandering van onze leefomgeving door ons consumptiegedrag te veranderen, de manier waarop we dingen maken en hoe we onze leefomgeving inrichten. Heel veel wat we hier kunnen veranderen, heeft impact en creëert een duurzame wereld.
In de les
Tijdens de les over klimaatmitigatie kun je met bovenstaande vragen in gesprek gaan met je klas. Andere vragen die je bij het gesprek kunt helpen zijn:
- Waarom moeten we klimaatverandering stoppen?
- Wat gebeurt er als het niet lukt?
- En wat merken wij er dan van?
- Wat moeten we doen om klimaatverandering te stoppen?
Voor meer informatie over de lessen, klik dan hier.