Kinderklimaattop

Kinderklimaattop 2018

Aankomend schooljaar wordt de landelijke Kinderklimaattop gehouden op 16 maart 2018. Wanneer er meer informatie bekend is, wordt deze hier gepubliceerd. Wil je in de tussentijd graag zelf een lokale Kinderklimaattop organiseren? Neem dan contact op met groenevoetstappen@klimaatverbond.nl.

 

Internationale en landelijke Klimaattop

Eind 2017 komen wereldleiders bij elkaar in Bonn op de VN-klimaattop. Daar zullen zij de afspraken die gemaakt zijn in Parijs (2015) verder uitwerken. Deze afspraken zijn bepalend voor de oplossingen van het klimaatvraagstuk. In het najaar geven tienduizenden kinderen in heel Europa het goede voorbeeld aan de wereldleiders. Dat doen ze door zelf op een milieuvriendelijke manier naar school te gaan. Bovendien bedenken de kinderen zelf ideeën om klimaatproblemen op te lossen of verder te voorkomen en gaan op de Kinderklimaattop daarover in gesprek met Nederlandse bestuurders.

Groene Voetstappen wordt jaarlijks afgesloten met een Kinderklimaattop. Iedere school mag daarvoor vier kinderen afvaardigen met een goed idee voor het besparen van CO2. De school zelf bepaalt de criteria op basis waarvan de kinderen naar de Kinderklimaattop gaan. Bijvoorbeeld leerlingen uit groep 7 of 8 die de meeste Groene Voetstappen verzameld hebben, zelf een actie hebben opgezet of de beste tip hebben om het klimaat te verbeteren. Op de Kinderklimaattop vergaderen afgevaardigden namens alle Groene Voetstapdeelnemers over de groene tips die zij het komende jaar aan de staatssecretaris willen meegeven. Op de afgelopen Kinderklimaattoppen koos de jury als Gouden Tip: Energiek schoolplein (2015) Kinderklimaattop in de klas (2012), Je mobiel opladen met je fiets (2011), minister Cramer koos Meer afval scheiden op scholen vanwege het hergebruik van grondstoffen (2009) en Met een knop alles uit (2008): een knop waarmee “alles uit gaat, behalve de diepvriezer” zoals de bedenkers het idee in 2008 zelf formuleerden. 

Groene Voetstappen naar VN Klimaattop 

Het totaal aantal Groene Voetstappen worden meegegeven aan de klimaatgezant die naar de VN-klimaattop gaat. Samen met de Jongerenvertegenwoordigers worden de Groene Voetstappen overhandigd aan de secretaris/ambtelijk voorzitter van de VN-klimaattop. Hiermee laten kinderen over de hele wereld zien dat zij bezorgd zijn over de klimaatverandering en roepen politici op om in actie te komen.

Bekijk de film- en fotoverslagen van voorgaande jaren:

Fotoverslag Matty van Leijenhorst 2015

Fotoverslag Matty van Veldhuizen 2012

Fotoverslag Anne-Marie Pronk 2011

Filmverslag RTV Rijnmond 2015

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Gemeentes en NME’s bestellen hier actiemateriaal voor scholen.

Bestellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Groene Voetstappen.

Nieuwsbrief

Groene Voetstappen is een project van Klimaatverbond Nederland

Contact - Colofon en Disclaimer

© Klimaatverbond Nederland 2017