Kinderklimaattop

Klimaatverbond Nederland organiseert samen met de Missing Chapter Foundation, de gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum de landelijke Kinderklimaattop: een klimaattop, waar kinderen het woord voeren. Steeds vaker laten kinderen hun stem horen wanner het gaat over het klimaat. Dat is belangrijk aangezien het over hun toekomst gaat. De Kinderklimaattop 2020 geeft kinderen een podium hun ideeën en overtuigingen te delen, maar ook om het gesprek tussen kinderen en volwassenen tot stand te brengen. Want wanneer kinderen van zich laten horen, is het essentieel dat volwassenen luisteren. Samen maken we de toekomst.

Kinderklimaattop 2020

Dit jaar vindt de Kinderklimaattop op 19 maart plaats in het Pieter Vermeulen Museum én in het nabijgelegen stadion van voetbalclub Telstar. De Kinderklimaattop zal in het teken staan van doel 17 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: ‘Partnerschappen om doelstellingen te behalen’. De deelnemende kinderen gaan met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in gesprek over hoe hun actie nog groter en impactvoller kan worden en wat zij kunnen doen om de kinderen te helpen bij hun actie.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Schoolklassen kunnen zich vanaf vandaag opgeven om deel te nemen aan deze editie van de Kinderklimaattop. Scholen bedenken een actie om impact te maken op één van de groene Duurzame Ontwikkelingsdoelen op school- en buurtniveau. De klassen mogen bij het aanmelden twee groene Duurzame Ontwikkelinsdoelen aangeven. Na inschrijving krijgen ze van de organisatie één Duurzame Ontwikkelingsdoel toegewezen om daarmee een actie op te zetten. Dit zijn de zeven groene Duurzame Ontwikkelingsdoelen waaruit je kunt kiezen:

 • Doel 7 - betaalbare en duurzame energie
 • Doel 11 - duurzame steden en gemeenschappen
 • Doel 12 - verantwoorde consumptie en productie
 • Doel 13 - klimaatactie
 • Doel 14 - leven in het water
 • Doel 15 - leven op het land
 • Doel 17 - partnerschap om doelstellingen te bereiken

Bij het opzetten van de actie kunnen schoolklassen zoveel mogelijk bondgenoten betrekken. Denk hierbij aan buurtbewoners, de school, de plaatselijke sportclub, de buurtsuper of gemeenteraadsleden. Houd rekening met de beperkte tijd (vijf weken) voor de actie. De deelnemende schoolklassen voeren de actie net voor de Kinderklimaattop uit. Eenmaal op de Kinderklimaattop gaan kinderen in gesprek met gemeenteraadsleden en bedrijven over hun actie en presenteren ze hun actie aan een jury. De beste actie wint de Philip de Roo prijs.

Behalve de uitreiking van de prijs voor de beste actie is er nog meer leuks te beleven op de Kinderklimaattop. Kinderen gaan ook in gesprek met raadsleden, wethouders en (lokale) bedrijven over hoe gemeenten en bedrijven meer aandacht kunnen geven over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in samenwerking met scholen. De uitkomsten van de gesprekken worden gebundeld tot een handreiking. Zo kan heel Nederland leren van de kinderen op de Kinderklimaattop.

Mede dankzij het Pieter Vermeulen Museum kunnen kinderen de interactieve tentoonstellingen over dieren, duurzaam wonen en groene tuinen beleven tijdens de lunch. Dus meer dan genoeg te doen, te leren en te beleven voor de kinderen!

Philip de Roo prijs

Philip de Roo is ambassadeur van de Kinderklimaattop. Hij is op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit is hij daarna blijven doen. Helaas is hem tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een noodlottig ongeval overkomen. Zijn familie is nog steeds jaarlijks aanwezig bij de Kinderklimaattop en kiezen samen met de Klimaatgezant Marcel Beukeboom de winnaar van de Philip de Roo-prijs.

Meld je aan

Wil je met jouw klas meedoen aan de Kinderklimaattop 2020? Meld jouw klas dan nu aan voor de Kinderklimaattop via Lawrence.cheuk@klimaatverbond.nl en geef onderstaande gegevens graag aan ons door. Motviveer ook waarom jouw klas deel wilt nemen aan de Kinderklimaattop. We lezen ook graag hoe jullie denkt dat je actie eruit gaat zien en of jullie gaan samenwerken met de buurt en school.

 • School en klas:
 • Motivatie:
 • Welke Duurzame Ontwikkelingsdoelen voeren jullie actie voor (kies er maximaal 2):
 • Mogelijke bondgenoten:
 • Contactpersoon en contactgegevens:
 • Aantal kinderen:
 • Beschikbaar op 19 maart:
 • Hoe reist de klas naar de Kinderklimaattop:

Deadline voor aanmelding is 28 januari. Wij maken uiterlijk 31 januari bekend welke klassen mogen deelnemen aan de Kinderklimaattop.


Partners van de Kinderklimaattop 2019


Bekijk de film- en fotoverslagen van voorgaande jaren:

Fotoverslag Daniël Nijland 2019

Fotoverslag Matty van Leijenhorst 2018

Fotoverslag Matty van Leijenhorst 2015

Fotoverslag Matty van Veldhuizen 2012

Fotoverslag Anne-Marie Pronk 2011

Filmverslag Kinderklimaattop Watermuseum 2018 - Kidsreporters Fiora en Robin 

 

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Gemeentes en NME’s bestellen hier actiemateriaal voor scholen.

Bestellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Groene Voetstappen.

Nieuwsbrief

Groene Voetstappen is een project van Klimaatverbond Nederland.

Contact - Colofon en Disclaimer

© Klimaatverbond Nederland 2020