WaterSpaarders

Korter douchen met WaterSpaarders

Minder warm water gebruiken, bespaart veel energie en dat is goed voor het milieu. Door het verspillen van energie warmt de aarde op waardoor dieren en hun leefomgeving worden bedreigd. Als iedereen in Nederland 4 minuten korter doucht, besparen we:

77.000 Olympische zwembaden met warm water;
de CO2-uitstoot van 760.000 auto’s;
220 euro per gezin van 4 personen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wat is een WaterSpaarder? Een WaterSpaarder belooft door een deal met ons te sluiten dat hij of zij niet langer dan vijf minuten met warm water doucht en krijgt een certificaat om de deal te tonen. Vraag je familie en vrienden om ook mee te doen. Zo besparen we samen in één jaar tijd vijf miljard liter warm water. Met iedere minuut die je korter doucht, bespaar je wel 8 liter warm water. 

Als je de hele week maximaal 5 minuten per dag doucht, verdien je 2 Gouden Voetstappen, omdat je in je eentje al 2366 gram CO2 bespaart in deze 7 dagen! Doet thuis iedereen mee? Als je alleen mee wilt doen, dan kun je het formulier hier downloaden.

Kijk op de website van WaterSpaarders voor meer informatie en leuke extra's.

Voor de docenten

WaterSpaarders stelt kinderen in staat om én over energiebesparing te leren en om thuis met het hele gezin aan de slag te gaan. Kinderen leren dat ze het verschil kunnen maken in de samenleving door samen met hun omgeving in actie te komen. Via het nieuwe lesprogramma van WaterSpaarders krijgen kinderen allerlei instrumenten. Deze gebruiken ze om op school en thuis het gesprek aan te gaan over warm watergebruik, zodat ze samen met hun hele gezin van korter douchen een gewoonte kunnen maken.

Als u samen met uw klas wil deelnemen aan het nieuwe lesprogramma van WaterSpaarders, kan dat aangevraagd worden via de website van WaterSpaarders.

WaterSpaarders is een initiatief van kinderen en leerkrachten. De partners zijn: Wereld Natuur Fonds, Unilever, Missing Chapter Foundation, Grohe, KNVB, Scouting Nederland, Stay Okay, Young Crowds en Enexis . Alle partners zetten hun eigen expertise in om WaterSpaarders groter te maken.

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Gemeentes en NME’s bestellen hier actiemateriaal voor scholen.

Bestellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Groene Voetstappen.

Nieuwsbrief

Groene Voetstappen is een project van Klimaatverbond Nederland.

Contact - Colofon en Disclaimer

© Klimaatverbond Nederland 2021