WaterSpaarders

Korter douchen met WaterSpaarders

Door minder warm water te gebruiken, bespaar je ook energie. En energie besparen is goed voor het klimaat!

Als iedereen in Nederland 4 minuten korter doucht, besparen we jaarlijks o.a.:

77.000 Olympische zwembaden met warm water;
de CO2-uitstoot van 760.000 auto’s;
circa 220 euro per gezin van 4 personen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Doe mee met WaterSpaarders door een week lang (dus 7 dagen) maximaal 5 minuten te douchen. (In Nederland doucht iedereen nu gemiddeld 9 minuten.) Als je dit lukt, verdien je 2 Gouden Voetstappen, omdat je in je eentje al 2366 gram CO2 bespaart in deze 7 dagen! Als je met jouw hele gezin meedoet, dan verdien je zoveel Gouden Voetstappen als het aantal gezinsleden maal 2. Het is dan wel belangrijk dat ook zij het scoreformulier invullen.

Je kunt meedoen aan deze actie met jouw school of klas. Vraag dan aan de juf of meester het douche scoreformulier. Als je alleen mee wilt doen, dan kun je het formulier hier downloaden.

Kijk op de website van WaterSpaarders voor meer informatie en leuke extra's.

Voor de docenten

WaterSpaarders stelt kinderen in staat om én over energiebesparing te leren én om thuis met het hele gezin aan de slag te gaan. Kinderen leren dat ze het verschil kunnen maken in de samenleving door samen met hun omgeving in actie te komen. Via het WaterSpaarders lesprogramma krijgen kinderen (individueel of via hun school) allerlei instrumenten, van een stopwatch-app tot een zelf te ontwerpen etiket voor een douchefles. Deze gebruiken ze om op school en thuis het gesprek aan te gaan over warm watergebruik, zodat ze samen met hun hele gezin van korter douchen een gewoonte kunnen maken.

Als de school met het hele lesprogramma van WaterSpaarders mee wil doen, kan dat aangevraagd worden via het online formulier van WaterSpaarders.

WaterSpaarders is een initiatief van de Missing Chapter Foundation, Wereld Natuur Fonds en Unilever, ontwikkeld samen met kinderen en leerkrachten. Een alliantie van uiteenlopende bedrijven en maatschappelijke organisaties zet zich er inmiddels voor in om vanuit eigen ambities, expertise en netwerken deze unieke landelijke beweging groter te maken.

Download hier de
gratis lesbladen.

Lesmateriaal

Gemeentes en NME’s bestellen hier actiemateriaal voor scholen.

Bestellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Groene Voetstappen.

Nieuwsbrief

Groene Voetstappen is een project van Klimaatverbond Nederland

Contact - Colofon en Disclaimer

© Klimaatverbond Nederland 2016